Η χρονιά μέχρι σήμερα φαίνεται να είναι από τις λεγόμενες. Θυμαροχρονιές.
Το δροσερό και υγρό καλοκαίρι προτρέπει το θυμάρι να μείνει περισσότερο
χρονικό διάστημα ανθισμένο, και να δώσει μεγαλύτερες ποσότητες νέκταρ.
Η μυρωδιά του θυμαριού κυριολεκτικά τρελαίνει τις μέλισσες. |
Σε σημερινή επιθεώρηση διαπίστωσα ότι τα μελίσσια πάνε πολύ καλά. Αυτό που βλέπετε να
γυαλίζει στον ήλιο είναι νέκταρ που
έχουν συλλέξει οι μέλισσες από θυμάρι, ευκάλυπτο και διάφορα ανθισμένα αγκάθια
του καλοκαιριού.
Τα κλεισμένα κελιά έχουν πλέον έτοιμο μέλι. Το υπόλοιπο χρειάζεται να μείνει λίγο χρόνο ακόμα μέσα στην κυψέλη για αφύγρανση. |
Η δεξιά κηρήθρα είναι σχεδόν έτοιμη. Η αριστερή ακόμα γεμίζει. Σε 10-15 ημέρες θα τρυγηθεί. |
Όταν η υγρασία στο νέκταρ
πέσει κάτω του 17% τότε το νέκταρ θα έχει γίνει πλέον μέλι, και τότε οι μέλισσες θα σφραγίσουν τα κελιά με κερί. Αυτό που βλέπετε στις εικόνες να είναι σφραγισμένο, είναι ήδη έτοιμο. Όταν το 70%
περίπου του μελιού κάθε κηρήθρας θα έχει σφραγιστεί, τότε θα είναι η ώρα
του τρύγου.
Για τα μελίσσια που έχω στα ορεινά (έλατα, βελανιδιές, καστανιές κλπ) θα έχω νέα την επομένη εβδομάδα.
Για τα μελίσσια που έχω στα ορεινά (έλατα, βελανιδιές, καστανιές κλπ) θα έχω νέα την επομένη εβδομάδα.