Δηλητηρίαση των μελισσιών από φυτοφάρμακα.

Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνον στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Χιλιάδες κυψέλες χάνονται κάθε χρόνο από τα φυτοφάρμακα και ιδιαίτερα από τα μοντέρνα νεονικοτινοειδή φυτοπροστατευτικά με έντονη εντομοκτόνο δράση. 



Αυτά εξολοθρεύουν τις μέλισσες πρίν τελικά καταλήξουν στο πιάτο μας.
Η ΕΟΚ επέβαλε την απαγόρευσή τους όταν αντιλήφθηκε το μέγεθος της καταστροφής που προκαλείται στο οικοσύστημα, αλλά Έλληνες οι αγρότες δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί ή κι αν έχουν ενημερωθεί δεν συμμορφώνονται.

Τα επικονιαστικά έντομα όπως είναι οι μέλισσες (ήμερες και άγριες) και οι πεταλούδες εξολοθρεύονται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην γεωργία αφού η επικονίαση είναι βασική προϋπόθεση για την αειφορία στο περιβάλλον.

Νεκρές από ψεκασμούς
Φτερά ανοικτά και παρατεταμένες προβοσκίδες δηλώνουν πως το εντομοκτόνο
που χρησιμοποίησε ο φίλτατος αγρότης, χτύπησε το κεντρικό νευρικό σύστημα των μελισσών.


Αφού επιστρέψουν στην κυψέλη αποθηκεύουν τη δηλητηριασμένη γύρη και το δηλητηριασμένο από φυτοφάρμακα νέκταρ. Με αυτά τρέφονται και οι υπόλοιπες μέλισσες. Σε λίγες ώρες η κυψέλη είναι νεκρή και ο πληθυσμός ψόφιος εμπρός στην είσοδο.
Οι μολυσμένες κηρήθρες, η μολυσμένη γύρη και μέλι θα πεταχτούν. Ο μελισσοκόμος που θα κρατήσει μόνον το ξύλινο κασόνι, έχει πάθει μεγάλη οικονομική ζημιά και το οικοσύστημα ακόμα μεγαλύτερη.


Όταν οι μέλισσες αισθάνονται ότι δηλητηριάστηκαν και πρόκειται να πεθάνουν, βγαίνουν έξω από την κυψέλη όσο είναι ακόμα ζωντανές, για να πεθάνουν έξω ώστε να μην επιβαρυνθούν όσες μέλισσες επέζησαν με τον καθαρισμό της κυψέλης από τα νεκρά σώματα.
Όταν ο μελισσοκόμος δει αυτό το φαινόμενο καταλαβαίνει ότι μόλις έχασε το ζωικό του κεφάλαιο.