Ενοχλούμαι από μελίσσια που τοποθέτησαν κοντά στο σπίτι μου. Τί να κάνω;

 - Ρε άνθρωπε εδώ βρήκες να βάλεις τα μελίσσια σου;
Πάρε τα από δώ σε παρακαλώ μη σου κάνω μήνυση!

Άντε μπράβο!


   Ο μελισσοκόμος βρίσκεται διαρκώς υπό διωγμό. Όλοι τον διώχνουν και δεν έχει μέρος να σταθεί! Κτηνοτρόφοι και  αγρότες, κάτοικοι εξοχικών κατοικιών ... κανένας δεν θέλει κοντά του μελίσσια αλλά όλοι θέλουν να τρώνε μέλι. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

   Σύμφωνα με τη νομοθεσία λοιπόν, τα μελισσοσμήνη πρέπει να τοποθετούνται 25 μέτρα από δημόσιους δρόμους και 30 μέτρα από κατοικημένα σπίτια. Διαφορετικά θα πρέπει να τοποθετείται μελισσοστεγανός φράκτης ύψους 2 μέτρων, ώστε οι μέλισσες να  αναγκάζονται να περνούν πάνω από τα 2 μέτρα. Τι γίνεται όμως όταν παρ’ όλη την νομιμότητα του μελισσοκόμου, τα μελίσσια του εξακολουθούν να σας ενοχλούν;

   Κατ’ αρχήν να διασαφηνίσουμε τι εννοούμε  "ενόχληση" από τις μέλισσες. Οι μέλισσες λοιπόν, θα
Όταν υπάρχει φυσική πηγή νερού, 
οι μέλισσες  προτιμούν αυτή και δεν 
ενοχλούν τις αυλές των σπιτιών.
επισκεφτούν - ενοχλήσουν - το σπίτι σας για τρεις λόγους : για τροφή, για νερό και για φωλιά. Για κανέναν άλλον.

   Όσον αφορά στο νερό, ο μελισσοκόμος (όπως και ο νόμος ορίζει), είναι υποχρεωμένος να τοποθετήσει ποτίστρα στα μελίσσια του, αν εκεί κοντά δεν υπάρχει φυσική ύπαρξη νερού. Ας εξηγήσω το γιατί:

   Οι μελισσοκόμοι μετακινούν τα μελίσσια τους πάντα την νύκτα, διότι την ημέρα οι κυψέλες έχουν ελάχιστο πληθυσμό, αφού ως γνωστό, οι περισσότερες μέλισσες βρίσκονται έξω και μακριά από την κυψέλη τους για συλλογή τροφής. Αν τα μεταφέρει λοιπόν ημέρα, το πιθανότερο είναι ότι θα κουβαλάει άδεια κασόνια. Αφού λοιπόν τις μεταφέρει τη νύκτα , το πρωί οι μέλισσες θα βρεθούν σε ένα ξένο περιβάλλον και το  πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να ψάξουν την περιοχή να βρουν πού έχει τροφή και νερό.

   Αν ο μελισσοκόμος έχει τοποθετήσει ποτίστρα κοντά στα μελίσσια του, τότε οι μέλισσες θα βρουν αμέσως αυτό το νερό και στο εξής θα παίρνουν νερό μόνο από την ποτίστρα αυτή που είναι και το κοντινότερο σημείο στη φωλιά τους. Αν όμως δεν τοποθετήσει ποτίστρια, τότε θα ψάξουν πιο μακριά και έτσι θα φτάσουν στην βρύση του σπιτιού σου που στάζει, ή την ποτίστρα που έχεις για τον σκύλο ή τις κότες σου. 

   Βέβαια, με την πρώτη παρατήρηση που θα του κάνεις, και αν  ο μελισσοκόμος έχει φιλότιμο, θα τοποθετήσει αμέσως ποτίστρα. Όμως οι μέλισσες θα αγνοήσουν την ποτίστρα έστω και αν αυτή είναι έξω από την πόρτα της φωλιά τους, και θα συνεχίζουν να σε ενοχλούν γιατί θα έρχονται σαν ρομπότ να παίρνουν νερό από εκεί που έχουν μάθει. Φαίνεται χαζό, αλλά έτσι είναι.

   Για να σταματήσουν να σε ενοχλούν και να ψάξουν πάλι για νερό ώστε να βρουν την ποτίστρα
Αν δεν υπάρχει φυσική πηγή νερού,
 τότε η ποτίστρα είναι απαραίτητη, 
διαφορετικά οι μέλισσες θα επισκέπτονται 
τις ποτίστρες των ζώων και τις αυλές των σπιτιών.
τους, θα πρέπει για λίγο καιρό να μην βρίσκουν νερό στην αυλή σου. Πρέπει δηλαδή να επισκευάσεις την βρύση που στάζει, και να βάλεις την ποτίστρα του σκύλου ή των πτηνών σε εσωτερικό σκοτεινό χώρο ( πχ μέσα στο κοτέτσι). Τα λουλούδια να ποτίζονται το σούρουπο, που ως γνωστό οι μέλισσες δεν πετάνε. Με λίγα λόγια θα πρέπει για λίγες ημέρες,  να εξαφανίσεις το νερό από την αυλή σου τις ώρες την ημέρας .  Εδώ δηλαδή θα πρέπει να δείξεις κάποιο φιλότιμο εσύ. 

   Όταν οι μέλισσες δεν βρίσκουν πλέον νερό στην αυλή σου, θα ψάξουν και πάλι, και έτσι θα βρουν την ποτίστρα που έβαλε ο μελισσοκόμος. Μετά θα συνεχίζουν να ποτίζονται από αυτήν, εκτός και αν ο μελισσοκόμος δεν φροντίσει να την έχει πάντα γεμάτη. Διαφορετικά,  αν δηλαδή αδειάσει, τότε θα έχουμε και πάλι τα ίδια από την αρχή ...

   Όσον αφορά στην τροφή, προσέξτε να μην υπάρχει στην αυλή σας εκτεθειμένο κάτι που μπορεί να προσελκύσει τις μέλισσες π.χ. χυμένοι χυμοί και σακχαρούχα αναψυκτικά, γλυκά, μέλια κλπ.

   Την επίσκεψη των μελισσών στα άνθη του κήπου δεν μπορούμε να την σταματήσουμε. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την φύση!
   Οι μέλισσες που επισκέπτονται την αυλή σας για νερό ή τροφή, δεν είναι επιθετικές και δεν θα
Οι μέλισσες συχνά ενοχλούν και τις
ποτίστρες των αιγοπροβάτων με αποτέλεσμα
πολλές προστριβές μεταξύ κτηνοτρόφων
και μελισσοκόμων.
σας πειράξουν αν εσείς δεν τις ζορίσετε αρκετά.

 - Πήγαινε σε παρακαλώ τα μελίσσια σου
20 ως 50 μέτρα πιο πέρα.

   Αυτό είναι αδύνατον, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο. Οι μέλισσες προσανατολίζονται με έναν περίπλοκο μηχανισμό που δεν έχει νόημα να αναλύσω τώρα. Αν η κυψέλη τους μετακινηθεί μέρα ή νύκτα, έστω και 2 μέτρα πιο πέρα, οι συλλέκτριες που θα βγουν για τροφή ή νερό και κάποια στιγμή θα θελήσουν να  επιστρέψουν, δεν θα πάνε στην νέα θέση αλλά στην παλιά, την χθεσινή. Εκεί δηλαδή που έχουν μάθει! Αν δεν βρουν εκεί την κυψέλη τους τότε μπορεί να αγριέψουν και να αρχίσουν να κεντρίζουν στα τυφλά όποιον βρουν.
   Επίσης η κυψέλη στην νέα της θέση θα απογυμνωθεί από τον πληθυσμό της και θα καταρρεύσει. Μαζί της θα καταρρεύσει οικονομικά και ο μελισσοκόμος.

   Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι η μεταφορά των κυψελών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, γιατί ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να τα τοποθετήσει, έτσι απλά …  όπου νάνε.  Θα πρέπει να πρώτα να ψάξει για άλλο κατάλληλο μέρος. Αυτό είναι αρκετά χρονοβόρο και δύσκολο, και ουσιαστικά όλοι οι μελισσοκόμοι αυτό ψάχνουμε όλη μας τη ζωή: το κατάλληλο μέρος!  

   Ένα μέρος είναι κατάλληλο για μέλισσες όταν είναι προφυλαγμένο από βόρειους παγωμένους ανέμους, όταν δεν έχει σε απόσταση 5 χλμ. καλλιέργειες που ψεκάζονται με εντομοκτόνα, όταν δεν έχει υγρασία αλλά έχει κοντά νερό, όταν έχει ηλιοφάνεια όλη την ημέρα και - το σπουδαιότερο - όταν έχει κοντά τροφή. Διαφορετικά οι μέλισσες θα αντιμετωπίσουν εντονότατο πρόβλημα επιβίωσης. Αυτά ο κόσμος δεν θα γνωρίζει και γι΄αυτό απαιτεί τόσο εύκολα την μετακίνησή τους. 

   Αφού ο μελισσοκόμος βρει (αν βρει, μέσα στο σύντομο διάστημα της ανθοφορίας) κάποιο άλλο κατάλληλο μέρος,  θα πρέπει πρώτα να το καθαρίσει από χόρτα, να βρει και πάλι άτομα να βοηθήσουν στο κουβάλημα κλπ…  Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αμέσως και στα γρήγορα.

   Αν κάποιος μελισσοκόμος τοποθέτησε τα μελίσσια του κοντά σας για κάποια συγκεκριμένη τοπική εποχιακή ανθοφορία, τότε δείξτε λίγη κατανόηση και κάντε ένα μήνα λιγάκι υπομονή, γιατί και αυτός ο άνθρωπος κάπου θα πρέπει να τα πάει για μπορέσει να βγάλει μέλι. Δεν είναι δυνατόν όλοι να τον διώχνουν!

   Όσον αφορά στο θέμα της φωλιάς, αναφέρομαι εδώ.