Γιατί μας τσιμπούν οι μέλισσες;


Γιατί μας τσιμπούν οι μέλισσες;
Τι να κάνω αν μου επιτεθούν και με τσιμπήσουν;


   Οι μέλισσες δεν είναι κακές και δεν μας εχθρεύονται. Απλά δεν θέλουν να τις ενοχλούμε. Η μέλισσα που κεντρίσει είναι καταδικασμένη σε θάνατο. Το κεντρί της μέλισσας (σε αντίθεση με της σφήκας) είναι έτσι κατασκευασμένο που αν μπει μέσα σε σάρκα, μετά δεν μπορεί να βγει. Φεύγοντας, η μέλισσα που μας κέντρισε, αφήνει στο σώμα μας το κεντρί της, αλλά μαζί με αυτό αφήνει και ένα μέρος των εντέρων της και  λίγα λεπτά  θα είναι νεκρή.

Έτσι λοιπόν
η μέλισσα μπορεί να κεντρίσει μια και μοναδική φορά στη ζωή της!
Μετά το κέντρισμα πεθαίνει!
Γ’ αυτό και δεν κεντρίζει ποτέ δίχως "σπουδαίο" λόγο!


Ποιος λόγος όμως θεωρείται "σπουδαίος" από την μέλισσα;

   Η μέλισσα προστατεύει την φωλιά της, δηλαδή τις τροφές και το γόνο (τα
Η μέλισσα μπορεί να κεντρίσει
μόνον μιά φορά στη ζωή της.
Μετά πεθαίνει.

Φεύγοντας μετά το κέντρισμα,
αφήνει το κεντρί της καρφωμένο
στον στόχο, μαζί με ένα μέρος των
εντέρων της. 
παιδάκια), ότι δηλαδή κάνουν όλα τα ζώα, αλλά και εμείς οι άνθρωποι. Αν αισθανθεί ότι οι προμήθειες τροφής ή τα παιδιά της κινδυνεύουν. Παρ’ όλα αυτά, δεν κεντρίζουν όλες οι μέλισσες της κυψέλης, αλλά μόνον οι "μέλισσες φρουροί". Είναι συνήθως μέλισσες που βρίσκονται προς το τέλος της ζωής τους και θυσιάζονται για να σώσουν την φωλιά από τον εισβολέα.
  Μια μέλισσα που βρίσκεται εκτός κυψέλης (πχ μαζεύει νέκταρ στον αγρό), αν αισθανθεί απειλή, απλά θα προσπαθήσει να φύγει γρήγορα και μακριά, και δεν θα προσπαθήσει να σας κεντρίσει, εκτός και αν θέλει να αυτοκτονήσει. Αν όμως την πιάσετε ή π.χ. φυλακιστεί μέσα στα ρούχα σας, τότε θα σας κεντρίσει αμυνόμενη.

   Έτσι λοιπόν, οι μέλισσες δεν πρόκειται να σας κεντρίσουν ακόμα και αν περάσετε έξω από την κυψέλη τους. Θα ξαφνιαστείτε όταν διαπιστώσετε πως ενώ βρίσκεστε σε απόσταση ενός μέτρου από την κυψέλη τους, εκείνες δεν σας δίνουν σημασία, (εκτός και αν με το σώμα σας τους φράξετε την είσοδο).

   Υπάρχει όμως μία μόνον περίπτωση να σας επιτεθούν, ενώ εσείς δεν τις έχετε πειράξει καθόλου. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι έχουν πριν ενοχληθεί πάρα πολύ από κάτι άλλο, πχ από κάποιον ποντικό που όλη νύκτα προσπαθούσε να εισβάλει στην κυψέλη για να κλέψει μέλι, ή σφήκες ή άλλον άνθρωπο κλπ. Τότε οι μέλισσες έχουν αφηνιάσει και χτυπούν στα τυφλά οτιδήποτε κινείτε σε απόσταση 20 – 30 μέτρων από την φωλιά τους.
   Η απόσταση βέβαια εξαρτάται από την ένταση της ενόχλησης που δέχθηκαν και από την φυλή των μελισσών. Γενικά η Ευρωπαϊκή μέλισσα (Apis Mellifera) που έχουμε εδώ είναι πολύ ήρεμη μέλισσα, σε αντίθεση με τις Αφρικανοποιημένες μέλισσες της νοτίου Αμερικής που χτυπάνε ακόμα και σε απόσταση 300 μέτρων!


Αν σας κεντρίσει μέλισσα κάντε τα εξής:


1.   Αν βρίσκεστε κοντά στην φωλιά τους, απομακρυνθείτε αμέσως τουλάχιστον 30 μέτρα, αλλά όσο πιο ήρεμα μπορείτε δίχως απότομες κινήσεις, π.χ. μην κουνάτε το χέρι όπως όταν διώχνετε μύγες. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να εξαγριωθούν και να μαζευτούν περισσότερες.
   Οι μέλισσες συνεννοούνται μεταξύ τους με οσμές και όχι με ήχους όπως εμείς. Μαζί με το κέντρισμα λοιπόν αφήνουν και μια οσμή που λέει στις άλλες: "εδώ είναι ο στόχος, χτυπάτε τον για να φύγει". Πολύ σύντομα αρκετές μέλισσες φρουροί θα σε κεντρίσουν ακριβώς σε εκείνο το σημείο, εκτός και αν απομακρυνθείς και δεν μπορούν πλέον να σε μυρίσουν.  


2.   Ταυτόχρονα με την απομάκρυνσή σας πρέπει βγάλετε το κεντρί.  Το κεντρί
Ξύστε το κεντρί προς τα πλάγια
και  μην  πιέσετε  την  δεξαμενή
δηλητηρίου. 
στο επάνω μέρος του (βλέπε δίπλα το σχήμα) έχει τον σάκο με το δηλητήριο. Ο σάκος συνεχίζει να πάλλεται (όπως η καρδιά) και να διοχετεύει το δηλητήριο στο σώμα σας.  Βγάλτε το ξύνοντας δυνατά (σαρώνοντας) το δέρμα σας προς τα πλάγια π.χ. από δεξιά προς τα αριστερά. Μην προσπαθήσετε να το πιάσετε από επάνω κάθετα για να το τραβήξετε, γιατί έτσι θα πιέσετε τον σάκο και θα διοχετεύσετε μονομιάς όλο το δηλητήριο στο σώμα σας.


   Ένα ή μερικά τσιμπήματα μέλισσας δεν μπορούν να κάνουν κακό σε κάποιον άνθρωπο παρά μόνον αν δεχθεί πολλά τσιμπήματα μαζί  π.χ. 500+  Πολλά τσιμπήματα μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο, ή την ανεπάρκεια κάποιων ζωτικών οργάνων που θα πληγούν από την μεγάλη ποσότητα  δηλητηρίου.


   Ένα όμως κέντρισμα μέλισσας είναι αρκετό ακόμα και να σε σκοτώσει αν είσαι αλλεργικός στο δηλητήριο της μέλισσας.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις το  κέντρισμα δεν πονάει πολύ, δηλαδή περισσότερο θα τρομάξετε παρά θα πονέσετε. Μετά θα αφήσει ένα πρήξιμο, μια κοκκινίλα και μια γλυκιά φαγούρα.

   Εμείς οι μελισσοκόμοι  έχουμε συνηθίσει τα τσιμπήματα αυτά και δεν μας φοβίζουν. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που το τσίμπημα πονάει πολύ. Εξαρτάται από το πού έχουν βοσκήσει οι μέλισσες. Αν έχουν βοσκήσει σε ρείκια και καστανιά, … πονάει ! Επίσης οδυνηρό είναι το τσίμπημα στο πρόσωπο ( μάτια, χείλια, ρουθούνια κλπ ) και σε μέρη του σώματος που υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία.
   Προσφάτως ανακαλύφθηκε ότι το δηλητήριο της μέλισσας ότι κάνει καλό στα αρθριτικά, και εφαρμόζεται σε κέντρα μελισσοθεραπείας. Ίσως γι’ αυτό λένε ότι τα μελίσσια φτιάχνουν γερά τα γερατειά, γιατί ως γνωστόν, οι μελισσοκόμοι δεν υποφέρουν ποτέ από αρθριτικά.

Κεντρί καρφωμένο σε δέρμα ανθρώπου.


Οι μέλισσες δεν θα μας κεντρίζουν αν δεν τις ενοχλήσουμε !