● Το μέλι διαθέτει περισσότερες από 181 θρεπτικές ουσίες και έχει χαρακτηριστεί ως ένα διατροφικό διαμάντι.
● Περιορίζει την ενδοκυτταρική ανάπτυξη ελευθέρων ριζών που είναι επιζήμιες για τον οργανισμό.
● Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή περιορίζει τις αντιδράσεις οξείδωσης στον ανθρώπινο οργανισμό και στα τρόφιμα.
● Αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, και είναι γενικά τονωτικό.
● Το μέλι καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.
● Έχει αντιμικροβιακή δράση λόγω της οσμωτικότητας και οξύτητας (χαμηλό ph)
● Έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμεταλλαξιογόνες ιδιότητες.
● Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μέλι μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση των μεταστατικών καρκινικών κυττάρων.
● Δρα κατασταλτικά έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που αποτελεί αιτία πεπτικών ελκών και γαστρίτιδων.
● Αποτελεί καλή πηγή ενέργειας και υδατανθράκων για τα παιδιά και τους αθλητές
● Το μέλι αντικαθιστά τις περισσότερες χρήσεις της ζάχαρης. Η ζάχαρη είναι βιομηχανοποιημένο προϊόν και αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας, που ως γνωστό είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.
● Το μέλι ελαττώνει δραστικά τον βήχα.
● Δρα ως καταπραϋντικό στις αϋπνίες.
● Το μέλι δεν παχαίνει όταν καταναλώνεται με μέτρο, και παρόλο που έχει λιγότερες θερμίδες από την ζάχαρη, είναι γλυκύτερο.
Είναι λοιπόν προτιμότερο να φάμε για να πρωινό μία φέτα σταρένιο πιτυρούχο ψωμί με μέλι και γύρη, παρά μία βιομηχανοποιημένη τυρόπιτα, ψημένη στο λίπος ...