Πόσα είδη Μελιού υπάρχουν;

Ρίγανη σε ελατοδάσος
      Τα μέλια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες ανάλογα με την προέλευσή τους: Σε μέλια ανθέων, π.χ. ερείκης, θυμαριού, πορτοκαλιάς, ποικίλης ανθοφορίας κ.α,  και σε μέλια μελιτωμάτων (μελιτώδεις εκκρίσεις) π.χ. πεύκου, ελάτου, βελανιδιάς... Υπάρχουν φυτά όπως π.χ. η καστανιά και η αμυγδαλιά που δίνουν νέκταρ αλλά και μελιτώματα επίσης.

   Κάθε νεκταρογόνο ή μελιτωματογόνο φυτό παράγει το δικό του μέλι. Έτσι έχουμε τα αμιγή μέλια όπως ελάτου, πεύκου, θυμαριού, βαμβακιού, καστανιάς, κουτσουπιάς, λαδανιάς, κουμαριάς, ερείκης, βελανιδιάς (δρυός), πορτοκαλιάς κλπ…

   Επειδή όμως οι μέλισσες πάνε όπου θέλουν εκείνες  και όχι όπου θέλουμε εμείς, υπάρχουν περιπτώσεις που επισκέπτονται ταυτόχρονα διαφορετικά φυτά και λουλούδια, ή αν  σταματήσει απότομα η νεκταροέκκριση ή μελιτωματοέκκριση ενός φυτού, τότε οι μέλισσες στρέφονται αμέσως σε άλλες πηγές τροφής που συνεχίζουν κουβαλούν στην κυψέλη τους, αναμειγνύοντας το νέο μέλι με το προηγούμενο.
   Έτσι, έχουμε "μέλι δάσους" ως φυσική μείξη από έλατο, καστανιά βελανιδιά
Άγνωστου ονόματος λουλούδι
σε ελατοδάσος
και αγριολούλουδα του δάσους, έχουμε "μέλι ποικίλης ανθοφορίας", έχουμε πευκοθυμαρόμελο, ερεικοπευκόμελο κλπ… 

   Υπάρχουν και μείξεις μελιών που έχουν γίνει από τον μελισσοκόμο ή τον έμπορο, προκειμένου να πετύχει κάποια ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

   Δυστυχώς μείξη μελιών μπορεί να γίνει από τον άνθρωπο και για  νοθεία: Ανακατεύοντας δηλαδή ένα φθηνότερο μέλι με κάποιο ακριβότερο προκειμένου όλο το χαρμάνι να πωληθεί με την ονομασία και τιμή του ακριβότερου.