Ένα μελίσσι εγκαταστάθηκε στον κήπο μου. Κινδυνεύω; Τι να κάνω;

   Ψυχραιμία! Οι μέλισσες δεν μας εχθρεύονται και δεν θα μας πειράξουν αν δεντις πειράξουμε. (Η μόνη περίπτωση να μας πειράξουν δίχως να τις πειράξουμε
Αυτό το μελίσσι δεν έχει
φτιάξει ακόμα κηρήθρα.
Ένα τέτοιο μελίσσι δεν είναι
επιθετικό.
εμείς, είναι να τις έχει πειράξει πρώτα κάποιος άλλος ή κάτι άλλο, και να έχουν αγριέψει, με αποτέλεσμα να χτυπάνε στα τυφλά). 
   Αν το μελίσσι που εγκαταστάθηκε κάπου στο σπίτι σας ή στην αυλή σας είναι σημερινό ή 2-3 ημερών, δεν κινδυνεύετε σχεδόν καθόλου, ακόμα και αν πετούν σαν πανικόβλητες γύρω σας, γιατί οι μέλισσες που μόλις εγκατέλειψαν την κυψέλη τους και μετανάστευσαν (σμηνούργησαν), έχουν τοποθετήσει το μέλι τους  μέσα στο πρόλοβό τους,  και από την άλλη δεν έχουν ακόμα κατασκευάσει κηρήθρα (φωλιά).  Άρα δεν έχουν ακόμα τίποτα να προστατεύσουν. Μπορεί ακόμα και να φύγουν από εκεί αν βρουν κάποιο καλύτερο μέρος. Αν δεν τις πειράξετε δεν θα σας πειράξουν.
   Αν έχουν ξεκινήσει να κτίζουν κηρήθρα σημαίνει ότι τελικά το μέρος τους αρέσει και αποφάσισαν να εγκατασταθούν. Αν έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν
Έχουν ήδη κατασκευάσει
κηρήθρα. Προσοχή!
μέλι και γόνο στην κηρήθρα, τότε θέλει προσοχή, γιατί τώρα έχουν τροφές και γόνο (παιδάκια) να προστατεύσουν.
Σε κάθε περίπτωση κάντε τα εξής:
1. Μην πάτε πολύ κοντά. Ναι μεν είπαμε ότι δεν θα μας πειράξουν δίχως λόγο, αλλά και λίγος σεβασμός δε βλάπτει.

2. Μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάσουν, και να τις ενοχλούν.

3. Μη το αγριέψετε – Μην αρχίσετε να πετάτε πέτρες, χώμα νερό κλπ. Δεν πρόκειται να φύγουν με αυτό τον τρόπο όπως θα έφευγε πχ μια γάτα ή ένας σκύλος, παρά μόνον να πανικοβληθούν και να επιτίθενται τυφλά σε όποιον και ότι  βρουν.

4. Μην επιχειρήσετε να τις ταΐσετε !!! Μόλις αντιληφθούν σιρόπια, μέλια κλπ, θα πέσουν επάνω σας κατά χιλιάδες. Εσείς θα φοβηθείτε και θα αρχίσετε να χτυπιέστε ... και μετά θα αρχίσουν να σαν χτυπούν κι εκείνες.  Συμφωνώ με τα αισθήματα ζωοφιλίας, αλλά καλύτερα να βρείτε κάποιο αδέσποτο να φροντίσετε. Οι μέλισσες δεν σας έχουν ανάγκη.  
 
Κατα τα γυρίσματα μιας κινηματογραφικής  ταινίας  ο ηθοποιός έριξε επάνω του μέλι, και οι μέλισσες έπεσαν επάνω του να το φάνε. Καμία μέλισσα δεν πρόκειται να τον κεντρίσει. Μόλις φάνε το μέλι θα φύγουν ήσυχα. Προσέξτε την κοπέλα μπροστά με το φανελάκι, καμία μέλισσα δεν της επιτέθηκε. Οι μέλισσες δεν μας μισούν, απλά αμύνονται όταν αρχίσουμε να τις κοπανάμε. 


5. Καλέστε αμέσως έναν μελισσοκόμο. Αυτός γνωρίζει με ποιο τρόπο θα το πάρει από εκεί, και θα το τοποθετήσει στο μελισσοκομείο του αυξάνοντάς το.  Ή αν σκεφθήκατε ότι ίσως είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσετε και εσείς την ενασχόληση με την μελισσοκομία, μπορεί να το βάλει σε μία κυψέλη και να σας το δώσει. Και εγώ έτσι ξεκίνησα. Ήρθαν οι μέλισσες  και με βρήκαν :)



Άγριο μελίσσι κατασκεύασε κηρήθρα σε δένδρο. Καλύτερα μήν πλησιάσετε.
Αλλά αν γνωρίζετε πώς να συμπεριφερθείτε στις δεσποινίδες μας,
μπορούν ακόμα και να αποτελέσουν ένα ζωντανό γλυπτό
που θα κοσμεί το ταβάνι της βεράντας σας.