Αλλεργία στο τσίμπημα της μέλισσας.

Η μέλισσα που τσιμπήσει, χάνει το κεντρί της και ένα μέρος των εντέρων της, και γι’ αυτό πεθαίνει. Όπως καταλαβαίνετε οι μέλισσες δεν τσιμπάνε δίχως σοβαρό λόγο. Οι μέλισσες τσιμπούν είτε γιατί με κάποιο τρόπο τις κακοποιήσαμε, είτε θυσιάζονται για να σώσουν την φωλιά με τα μικρά τους, όταν δεχθούν επίθεση.  
   Το αλλεργικό σοκ που μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρο, οφείλεται σε πιθανή υπερευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας,  απέναντι σε κάποια ουσία του δηλητηρίου της μέλισσας.  Εκδηλώνεται με δύσπνοια, μούδιασμα του κάτω χείλους και μεγάλη πτώση της πίεσης που οδηγεί σε απώλεια αισθήσεων και λιποθυμία.  Είναι επείγον περιστατικό, οδηγεί συχνά σε καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια, και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.
   Δεν είναι όλα τα αλλεργικά σοκ θανατηφόρα. Μπορεί να εκδηλωθούν ήπια, με λίγο κοκκίνισμα του δέρματος και φαγούρα.


Πώς μπορώ να γνωρίζω αν κινδυνεύω;

   Δεν είναι εύκολο να το γνωρίζετε, διότι μπορεί στο παρελθόν να έχετε τσιμπηθεί αρκετές φορές από μέλισσα δίχως να είχατε καμία ενόχληση, και ξαφνικά να σας παρουσιαστεί αλλεργία. Αλλά και το αντίστροφο, να ήσασταν ευαίσθητος στους νυγμούς της μέλισσας και ξαφνικά να πάψατε.

   Αν είστε αλλεργικός στο τσίμπημα της μέλισσας ή άλλων εντόμων πχ σφήκας να ξέρετε ότι υπάρχει τρόπος ανοσοθεραπείας:  Η ανοσοθεραπεία αποτελεί σήμερα την θεραπεία εκλογής για περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων ύστερα από νυγμό Υμενοπτέρων.
   Η αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας με εκχυλίσματα δηλητηρίων σφηκών και μελισσών είναι δεδομένη και σημαντικός αριθμός εργασιών αποδεικνύει την θετική της επίδραση στην ελαχιστοποίηση των αλλεργικών αντιδράσεων. Σε ποσοστό 71-100% των ασθενών που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία δεν παρατηρούνται περαιτέρω συστηματικές αντιδράσεις μετά από πρόκληση με ζωντανό έντομο ή τυχαίο τσίμπημα.
   Στις περισσότερες μελέτες που αφορούσαν παιδιά ή που οι ασθενείς υποβάλλονταν σε ανοσοθεραπεία με δηλητήριο σφήκας, το ποσοστό προφύλαξης είναι εντυπωσιακά υψηλό (98-100%). Το ποσοστό επιτυχίας είναι χαμηλότερο στους ενήλικες κυμαινόμενο περί το 87%.



   Αν σας τσιμπήσει μέλισσα, μην πανικοβληθείτε. Απομακρυνθείτε (γρήγορα αλλά ήρεμα) πάνω από 30 μέτρα από την κυψέλη, ταυτόχρονα ξύστε προς τα πλάγια το κεντρί και βγάλτε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε, γιατί το κεντρί συνεχίζει να διοχετεύει δηλητήριο στον οργανισμό σας.  Εκτός αυτού, εκκρίνει μια οσμή (φερομόνη) που καλεί έντονα τις άλλες μέλισσες να τσιμπήσουν. Είναι σαν να τους λέει: "κορίτσια, εδώ  είναι ο 
κακός που μας πείραξε. Απάνω του! " 




Κοιτάξτε οπωσδήποτε αυτό το άρθρο.

Δείτε στο επίσημο βίντεο
την εφαρμογή της
Anapen (ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνης)

  Υπάρχουν ίσως και ενέσεις άλλων εταιρειών που δεν τις γνωρίζω. Ρωτήστε τον γιατρό σας για το ποιές   μπορείτε να  χρησιμοποιείτε.

Εγώ δεν είμαι ιατρός και δεν φέρω καμία ευθύνη.