Τι είναι το Νοθευμένο Μέλι;

Με τον όρο Νοθευμένο μέλι νοούνται οι παρακάτω περιπτώσεις:
 
 1. Η ανάμειξη ενός μελιού με άλλες βιομηχανικές γλυκαντικές ουσίες (π.χ. ισογλυκόζη) και η πώλησή του ως αγνό μέλι, εξαπατώντας τον καταναλωτή.

 
2. Η πώληση ενός σκευάσματος βιομηχανικών γλυκαντικών ουσιών (ισογλυκόζη) με χημικά αρώματα και χρώματα, ως δήθεν αγνό μέλι, εξαπατώντας τον καταναλωτή. 
   Προσέξτε, εδώ δεν πρόκειται περί ανάμειξης μελιού με  κάτι άλλο, αλλά πρόκειται για ένα βιομηχανικό προϊόν που δεν είναι καν μέλι!  Αυτό συνήθως πωλούν διάφοροι πλανόδιοι και πλανόδιες  γυρίζοντας στις ταβέρνες, στα καφενεία κλπ.  Παρόλο που έχουν συλληφθεί αρκετές φορές και έχουν καταδικαστεί με πρόστιμα, συνεχίζουν, αφού τα κέρδη τους είναι πολλαπλάσια των προστίμων.
 
  3. Η ανάμειξη ενός ακριβού μελιού με κάποιο άλλο φθηνότερο μέλι (συνήθως εισαγόμενο), και η πώλησή του με το όνομα και την τιμή του ακριβού.
 
  4. Το μέλι που παράγουν οι μέλισσες, τρεφόμενες  όχι από φυσικές πηγές όπως νέκταρ ή μελιτώματα δένδρων, αλλά με τροφοδοσία σιροπιού ζάχαρης από τον μελισσοκόμο.  Αυτό το μέλι που στην γλώσσα των μελισσοκόμων αποκαλείται υποτιμητικά "βυτιόμελο", είναι κατώτατης ποιότητας και φυσικά τιμής.
  Δεν απαγορεύεται η παραγωγή και η πώλησή του, αρκεί να φέρει στην ετικέτα του τον χαρακτηρισμό "Μέλι Ζαχαροπλαστικής". Αν αυτό το μέλι πωληθεί ως αγνό και φυσικό, τότε συνιστά νοθεία.
 
  5. Μέλι το οποίο έχει παραχθεί κανονικά, αλλά έχει υποστεί αλλοιώσεις λόγω κακής αποθήκευσης ή επεξεργασίας.

Ισογλυκόζη:
Ένα φθηνό βιομηχανικό προϊόν που προέρχεται 
από την διάσπαση του αμύλου του καλαμποκιού, 
πολλές φορές μεταλλαγμένου. 
Αυτό, κάποιοι επιτήδειοι το αναμειγνύουν με χημικά 
αρώματα και χρώματα, και το πωλούν στους ανυποψίαστους 
ως μέλι.