Τι να προσέχω όταν αγοράζω Μέλι;

  Αν και πιστεύω πως ο προσεκτικός αναγνώστης της ιστοσελίδας μου, έχει πλέον καταλάβει ποιες είναι οι "παγίδες" …  θα επαναλάβω - συνοψίσω  την άποψή μου:
 
1.  Προσέξτε το μέλι που πωλούν διάφοροι πλανόδιοι γυρνώντας στα καφενεία, στις ταβέρνες κλπ. Υπάρχει περίπτωση να μην είναι καν μέλι, αλλά ένα νεκρό χημικό βιομηχανικό σκεύασμα από ισογλυκόζη με χρώματα και αρώματα. Σε ένα τέτοιο "μέλι" το βάζο είναι συνήθως ακριβότερο του περιεχομένου του!
  Έχουν συλληφθεί αρκετοί που πωλούν τέτοια σκευάσματα ως μέλι, και έχουν καταδικαστεί αρκετές φορές, αλλά συνεχίζουν …  γιατί τα κέρδη τους είναι πολλαπλάσια των προστίμων. Να θυμάστε ότι τα καλά προϊόντα δεν πωλούνται συνήθως κατ’ αυτόν τον τρόπο.  
 
2.  Προσέξτε το μέλι που αγοράζετε να έχει ετικέτα που να γράφει το όνομα του παραγωγού ή του εμπόρου και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και διεύθυνση).  Είναι λογικό, ένας παραγωγός ή έμπορος που είναι υπερήφανος για το προϊόν που σας προτείνει, ότι θα και έχει το θάρρος να γράψει επάνω στο προϊόν το όνομά του, έστω  και σε μια ετικέτα απλή και φθηνή.
   Προσέξτε ακόμα να γράφει κάτι για την τοπική και φυτική ή ανθική προέλευση, και το έτος συγκομιδής. Είναι δικαίωμά σας να γνωρίζετε το μέλι που τρώτε αν είναι Ελληνικό, από ποια ή ποιες περιοχές της Ελλάδος συλλέχθηκε, από ποια φυτά και πότε.  Δεν καταλαβαίνω για ποιο τίμιο λόγο να θέλει κάποιος να σας το κρύψει. 

Μέλι αγνώστου πατρός και μητρός,
δίχως ετικέτα ...

3.  Φροντίστε να είστε βέβαιοι για την ηθική του μελισσοκόμου ή του εμπόρου, και αν είναι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στην μελισσοκομία. Μην φοβάστε να του κάνετε ερωτήσεις …
 
4.  Προσέξτε αν το μέλι που αγοράζετε έχει πιάσει αφρό στο επάνω μέρος. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως το μέλι έχει υπερθερμανθεί και έχει χάσει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του. Μπορεί όμως και να προέρχεται από κομματάκια γύρης κεριού και πρόπολης, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
 
5.  Προσέξτε το μέλι που αγοράζετε από ράφια καταστημάτων, αν βρίσκεται πολύ κοντά σε πηγή θερμότητας π.χ. σώμα καλοριφέρ, κλιματιστικό κλπ, και αν βρίσκεται σε άμεση έκθεση στο ηλιακό φως. Ένα τέτοιο μέλι μπορεί να έχει χάσει μεγάλο μέρος των συστατικών του και να έχει μετατραπεί σε μια νεκρή γλυκαντική ουσία.
 
6.  Προσέξτε η ετικέτα να γράφει "Ελληνικό Μέλι" αν το προτιμάτε Ελληνικό. Προσέξτε επίσης να γράφει Μέλι και όχι "Μέλι Ζαχαροπλαστικής".
   Το μέλι Ζαχαροπλαστικής δεν είναι ακατάλληλο τρόφιμο, απλά είναι ένα κακοποιημένο μέλι που έχει χάσει μεγάλο μέρος των ευεργετικών του ιδιοτήτων, και πωλείται πλέον ως γλυκαντική ουσία, όπως το σιρόπι ζάχαρης. Φυσικά, θα πρέπει να έχει τιμή πολύ χαμηλότερη από το κανονικό Μέλι.